Ápoljuk a kutya szőrét!

Itt a december, elő a téli kabátokkal! A tavalyi, téli kutyatartásról szóló témánk után milyen jótanácsokkal szolgálhatunk még a kutyatartók számára?

Először is ki kell emelnünk a tiszta, ápolt szőrzet fontosságát. Még egy igazán hosszú, tömött bundájú puli is fázhat, ha szőrzete ápolatlan, összeállt, a bőrt foltokban szabadon hagyó, tenyérnyi rasztákból áll. A nagy, összeállt csomókban a szőrszálak szorosan egymáshoz simulnak, így nem tudják megtartani a hőszigetelésért felelős levegőt, továbbá átvizesedéskor sokkal lassabban száradnak. Az ilyen típusú szőrzettel rendelkező kutyák bundájának rendszeres, szakszerű ápolásra van szüksége. Fontos, hogy az eb szőre ne legyen piszkos, zsíros, hiszen ez szintén lehetetlenné teszi a hőszigetelő légréteg kialakulását.

Sok gazdi panaszkodik, hogy a téli séták során kutyájuk gyakran megáll, emeli a lábát, nyüszög, mivel lábujjai közé hó rakódik, mely a szőrszálakon jéggé fagy. Ezt megelőzendő javasoljuk, hogy vágják ki a talppárnák közül a szőrt. Ha mi nem is vállalkozunk erre, keressünk fel egy kutyakozmetikust! Ne felejtsük el megmutatni a talppárna bőrét sem, mely az utak téli sózása miatt gyakran kirepedezik. A kozmetikusnál kérjünk kutyák számára készült glicerines vagy egyéb bőrápoló kenőcsöt a probléma megelőzésére!

Bodnárné dr. Nagy Noémi